• Federation of Holiday Rooms and Apartments in Halkidiki 'Aristoteles'

  • Halkidiki - Rooms, Studios, Apartments

  • Get inside your Dreams

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Katerina Menexe

Katerina Menexe

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις για τους παρόχους του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού ΔΥΠΑ.

Πάροχοι του προγράμματος είναι τουριστικά καταλύματα και ακτοπλοϊκές εταιρίες, όπως ορίζει η Δημόσια Πρόσκληση. Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων παρόχων θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/parohoi-tourismou

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Πάροχοι Κοινωνικού Τουρισμού

Από φέτος στο Μητρώο Παρόχων θα εντάσσονται αυτόματα οι πάροχοι του προηγούμενου έτους, αρκεί να επικαιροποιήσουν τα δικαιολογητικά συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ:

https://www.dypa.gov.gr/koinonikos-toyrismos

 

https://www.dypa.gov.gr/ti-deftera-ksekinoun-oi-aitiseis-ghia-300000-epitaghes-koinonikou-toyrismou-tis-dypa

 

Από τη Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι η διαδικασία προμήθειας Τιμοκαταλόγων πόρτας – Καρτελών Ενημέρωσης Πελάτη για το έτος 2024 έχει ξεκινήσει.

Παρακαλούμε απευθυνθείτε στα κατά τόπους σωματεία που ανήκετε για να τους προμηθευθείτε .

Για τα μη μέλη σωματείων το γραφείο του Πολυγύρου λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα με Παρασκευή 9:00 – 13:00.

 

Με εκτίμηση,

 Ο Πρόεδρος                                                       Η Γεν. Γραμματέας

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ                                  ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο ΟΠΕΚΑ, ανακοινώνουν  ότι την  Πέμπτη 30/05/2024, ξεκινά η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής των επιχειρήσεων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα προγράμματα του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ του έτους 2024.

Όσοι πάροχοι επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) στην ηλεκτρονική εφαρμογή www.opeka.gr/agrotiki-estia/ilektronikes-ypiresies/ στην ενότητα :Εφαρμογές Αιτήσεων για επιχειρηματίες – παρόχους ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ 2024, έως και την Παρασκευή  14 Ιουνίου  2024.

 

Από τη Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

 

Δημοσιεύτηκε διευκρινιστική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ στις 15/03/2024 για την ασφάλιση των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων και ισχύει από 01/01/2024.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, την Τρίτη 13/02/2024, στο Συνεδριακό Κέντρο παρουσιάστηκαν τα θέματα “Βασικές Αλλαγές στο Φορολογικό Σύστημα του 2024”
και “Ψηφιακή κάρτα εργασίας”
από τον Πρόεδρο του ΠΟΦΕΕ κ. Καμπάνη Βασίλη.
Στη συνέχεια ο κ. Νίκος Αρβανίτης, Αναλυτής-Μηχανογράφος της εταιρείας e connect  παρουσίασε τα ψηφιακά εργαλεία που υπάρχουν, για τη διαβίβαση στοιχείων στο mydata, την ψηφιακή κάρτα και άλλα.

 

Δείτε τις παρουσιάσεις των εισηγητών στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

https://epihal.gr/imerida-me-pofee-ergatika-forologika/

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Προσοχή!!! Άλλαξε η πλατφόρμα δήλωσης επί των ακαθάριστων εσόδων και παρεπιδημούντων. Από 01/01/2024 θα πρέπει η δήλωση να γίνεται από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ανά τρίμηνο και μέχρι 31/01/2024 χωρίς πρόστιμο. (Δηλώνετε το 2022 και το 2023 όσοι από εσάς έχετε οφειλές, αφού αφαιρέσετε ότι έχετε πληρώσει είτε στο Δήμο είτε στην προηγούμενη πλατφόρμα).
 
Όσοι από εσάς έχετε εξοφλήσει το 2022 και το 2023 δεν κάνετε κάποια ενέργεια επιπλέον.

 

Παρακαλούμε επικοινωνήστε με τους λογιστές σας.

https://www.aade.gr/epiheiriseis/forologikes-ypiresies/teli-eidikoi-foroi/dilosi-apodosis-toy-teloys-diamonis-parepidimoynton-kai-toy-teloys-epi

 

Δείτε εδώ την ανακοίνωση:

https://dae.govapp.gr/news/diakopiypovolis

  

Από τη Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

 

Όπως προκύπτει από την απόφαση  το τέλος επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή κατάλυμα.

Η ισχύς της απόφασης άρχισε από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Πιο συγκεκριμένα στην απόφαση “Καθορισμός του τύπου και του περιεχομένου της δήλωσης απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, του τρόπου προσδιορισμού των προσώπων που είναι υπόχρεα στην απόδοση του τέλους, του χρόνου και της διαδικασίας επιβολής και απόδοσής του, του περιεχομένου, της διαδικασίας και του τρόπου έκδοσης του ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης του, καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας”, προβλέπονται τα εξής:

1. Επιβάλλεται, υπέρ του Δημοσίου, τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, το οποίο αντικαθιστά τον φόρο διαμονής, ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα:
1 Α. Κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο, ως εξής:
α) Για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα της υποπερ. αα’ της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’ 155):
αα) 1-2 αστέρων, ενάμισι (1,50) ευρώ,
αβ) 3 αστέρων, τρία (3,00) ευρώ,
αγ) 4 αστέρων, εφτά (7,00) ευρώ,
αδ) 5 αστέρων, δέκα (10,00) ευρώ,
β) σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερ. γγ) της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014, ενάμισι (1,50) ευρώ,
γ) σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης του άρθρου 111 του ν. 4446/2016 (Α’ 240) και του άρθρου 39Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167), ενάμισι (1,50) ευρώ. Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των ογδόντα (80) τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας δέκα (10) ευρώ,
δ) σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) της υποπερ. αα) της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014, δέκα (10) ευρώ.
1Β. Κατά τους μήνες Νοέμβριο έως Φεβρουάριο, ως εξής:
α) Για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα της υποπερ. αα’ της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014:
αα) 1-2 αστέρων, πενήντα λεπτά (0,50) ευρώ,
αβ) 3 αστέρων, ενάμισι (1,50) ευρώ,
αγ) 4 αστέρων, τρία (3,00) ευρώ,
αδ) 5 αστέρων, τέσσερα (4,00) ευρώ,
β) σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερ. γγ) της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014, πενήντα λεπτά (0,50) ευρώ,
γ) σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης του άρθρου 111 του ν. 4446/2016 και του άρθρου 39Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, πενήντα λεπτά (0,50) ευρώ. Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των ογδόντα (80) τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας τέσσερα (4) ευρώ,
δ) σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) της υποπερ. αα) της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014, τέσσερα (4) ευρώ.
2. Το τέλος βαρύνει τον διαμένοντα, που έκανε χρήση του δωματίου ή του διαμερίσματος κατά τις διακρίσεις της παρ. 1, επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν την αναχώρησή του από αυτό, με την έκδοση «ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», από τις επιχειρήσεις των παρ. 1 Α και 1Β και τους ιδιώτες της περ. γ) της παρ. 1 Α και της περ. γ) της παρ. 1Β
Το τέλος αποδίδεται από τις ως άνω επιχειρήσεις των παρ. 1 Α και 1 Β και τους ιδιώτες της περ. γ) της παρ. 1 Α και της περ. γ) της παρ. 1 Β, στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις, οι οποίες υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης κάθε «ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση».

 

Το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2024» υλοποιείται μέχρι τις 31.12.2024.

Προς ενημέρωση των μελών.

 

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 5061 ΦΕΚ Α 179/31.10.2023

 

Άρθρο 10

Παράταση προθεσμιών κατάταξης κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 6 ν. 4276/2014

 

 

γ. Η προθεσμία κατάταξης των καταλυμάτων της υποπερ. γγ’ της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 1, τα οποία λειτουργούν με βάση προϊσχύουσες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές,

παρατείνεται από τη λήξη της έως τις 31.12.2023.

 

Μετά την πάροδο της ανωτέρω προθεσμίας, η εγκατάσταση σφραγίζεται με απόφαση του Προϊσταμένου της οικείας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού μέχρι την προσκόμιση πιστοποιητικού κατάταξης ή γνωστοποίησης λειτουργίας καταλύματος χωρίς κατηγορία κλειδιών, από τον φορέα διαχείρισης του καταλύματος κατά τις κείμενες διατάξεις.

 

Εάν το πιστοποιητικό κατάταξης των ως άνω καταλυμάτων εκδοθεί έως τις 31.12.2022, η διάρκεια ισχύος του θα είναι πέντε (5) έτη. Εάν το πιστοποιητικό κατάταξης των ως άνω καταλυμάτων εκδοθεί από την 1.1.2023 έως τις 31.12.2023, η διάρκεια ισχύος του θα είναι τρία (3) έτη. Για τα καταλύματα που κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού έχουν καταταγεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, η ισχύς του πιστοποιητικού κατάταξης παρατείνεται για τρία (3) έτη από τη λήξη του.»

 

 

 

Από τη Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

Page 1 of 14